LIKE PAGE UTK FREE GIFT MENARIK

SET 3M - PENYUSUAN EXTRAVAGANZA

Assalamualaikum W.B.T

Hari ni nak share dengan korang tentang 7 Tips Macammana nak banyakkan kuantiti susu ibu dalam masa yang singkat. Ini Kerap berlaku pada ibu yang terpaksa menghantar anak kepada pengasuh atau nursery atas sebab tuntutan kerja hakiki.



breastfeeding



Kata Imam Ibnul Qayyim rahimahullah:

“Bahawa termasuk hak anak-anak kecil adalah mendapatkan susu ibu untuk tempoh sepanjang dua tahun pertama selagi mana ia memerlukannya. Perkara ini dikuatkan lagi dengan kata “penyusuan sempurna” dalam ayat tersebut (merujuk Surah al-Baqarah, 2: 233).”

Susu ibu adalah anugerah teragung yang menghubungkan kasih sayang dan keakraban antara ibu dan anak. Alhamdulillah ramai ibu yang sedar akan kepentingan ini. Ia bukan sahaja sunnah tapi juga boleh membawa 1001 manfaat lain. Bayi susu ibu ini lebih kuat dan tidak mudah sakit. 2 daripada 3 anak saya telah buktikan..syukur Alhamdulillah..:)


Akan tetapi tidak semua dari kita yang bernasib baik..ada sesetengah masa di mana air susu merudum dan kering. Ini menimbulkan kerisauan terlampau buat ibu terutamanya yang berkerja. Jadi jom cuba tips ini..mungkin ia boleh membantu ibu-ibu semua.



Tips 7 hari banyakkan susu

1-Minum Air
Elemen paling penting. Kurang air membuatkan susu yang dihasilkan menyusut. Oleh itu minum air ketika haus atausebaiknya 3 liter air sehari untuk ibu yang menyusukan anak.

2-Mengepam Susu

Salah satu sebab susu kurang adalah tak ikut rutin mengepam dengan betul. Jadi kembali ikut rutin yang asal. Dan sebaiknya pamlah 2 jam sekali. Walaupun hanya angin yang keluar, teruskan mengepam. Ini dilakukan untuk memberi ransangan kepada payudara, agar 'signal' mahu susu yang lebih dihasilkan dihantar ke otak. Ambil masa 15-20 minit bagi satu sesi mengepam susu.

Dan sebagai tambahan, buatlah power pumping di antara waktu tengah malam hingga sebelum subuh. Waktu ini hormon prolaktin sangat tinggi. Hormon prolaktin ini adalah hormon bagi menghasilkan susu. Lebih hormon lebih banyak susu dihasilkan. Memang terbukti sebab saya juga amalkan power pumping pada waktu tengah malam. Hasilnya memang sangat berbeza dan kuantiti alhamdulillah lebih banyak daripada waktu siang walaupon saya menyusukan bayi kembar setiap 2 jam pada 6bulan pertama.


3-Guna Double Pumping dan buat Power Pumping

Pam kedua payudara dalam satu masa yang sama juga membantu membanyakkan susu badan. Ini kerana ransangan yang diterima serentak. Dan kedua belah payudara dapat menghasilkan susu.

4-Menyusukan Terus

Ambil cuti, dan bersamalah dengan bayi. Terus menyusukan dia sekerap mungkin. Dan paling penting, pam 10-15 minit bagi membantu mengosongkan payudara. Payudara yang kosong membantu menghasilkan susu yang lebih banyak. Ataupun, ibu boleh membuat tandem nursing-pumping. Maksudnya sebelah payudara menyusukan anak dan sebelah lagi mengepam. Ransangan serentak bermakna lebih susu akan terhasil.

5-Makan Makanan Yang Menambah Susu

Carilah makanan yang berkhasiat untuk banyakkan susu badan. Seperti betik, pucuk manis, tauhu tempe, soya, air horlick, ketam, durian atau apa saja yang membantu. Sebelum makan, bacalah bismillah dan selawat, agar makanan-makanan ini akan memberi manfaat susu badan kembali banyak.

6-Berdoa

Yakinlah susu ibu ini adalah rezeki dari Allah. Jadi bila ditimpa cabaran susu kurang. Berdoalah padanya agar susu kembali banyak. Dan cukup untuk anak. 
Pohon sungguh-sungguh. Bukan sekadar 'Ya Allah, banyakkanlah susu aku, tapi kalau takde juga aku berserah'. Berserah sebelum usaha adalah putus asa. Jadi berusahalah dan berdoa ya ibu-ibu.

7-Ambil Supplement

Amat penting, kerana mengepam dan menyusukan memerlukan ibu sihat dan bertenaga. Bayangkan jika ibu lemah, kurang tenaga, bagaimana nak berjuang kembalikan susu yang dah kurang? Untuk masalah susu kurang, digalakkan untuk mengambil Set 3 M Shaklee. 





Set Penyusuan 3M ini mengandungi VitaLea, B Complex, Vita-C, Alfalfa, ESP dan Ostematrix. 


Kebaikan & Manfaat yang terdapat dalam set ini adalah:

  • Ibu tak letih walaupun berjaga malam mengepam susu
  • Ibu tak letih di pejabat walaupun pam susu beberapa kali
  • Susu kurang akan kembali banyak
  • Anak tidak meragam kerana susu cukup
  • Tak perlu beli susu formula, buat back up susu tak cukup
  • Membantu mengawal Berat badan ibu 
  • Anak tak kurus, malah tampak berisi dan gebu
  • Ibu yang terlebih berat badan, boleh kembali slim
  • Ibu jadi lebih cergas, bertenaga 
  • Kulit ibu makin cantik
  • Dan kerja di rumah juga tak terabai

Paling penting bila suami ajak bersama, ibu taklah paksa rela lagi. Menambah erat hubungan kasih sayang.

Langkah banyakkan susu badan dalam masa 7 hari ini tidak akan menjadi sekiranya:

  1. Kurang minum air
  2. Tak ikut rutin mengepam
  3. Berfikiran negatif
  4. Dan tak bersungguh mahu menyusukan anak
Testimoni diri sendiri : Selepas 7hari amalkan suplemen Set Penyusuan 3M Shaklee saya rasa duit yang saya laburkan untuk beli vitamin shaklee sangat2 berbaloi. Selain dapat tambahkan kuantiti susu saya ianya punyai kebaikan lain seperti yang disenaraikan dia atas. Walaupon perlukan tenaga yang lebih saya sanggup kerana anak. Alhamdulillah Si kembar Dina & Dini membesar tanpa banyak masalah simptom "Viral Fever". Imunisasi mereka alhamdulillah terjaga. Bukan la nak cakap besar, tapi dalam masa dua tahun fully breastfeeding twin, kami hanya pegi klinik untuk check up susulan bukan kerana anak demam. Tipulah kalau kami cakap anak kami tak pernah demam, Yesss mereka juga pernah demam tapi yang paling kami bersyukur kalau anak2 demam tidak pernah sampai ke tahap masuk ward or anak tidak aktif sampai melepek. Kuasa penyusuan sangat besar untuk pertumbuhan dan tumbesaran anak. Kalau anda ibu2 yang tergolong dari orang yang sangat mementingkan penyusuan ibu, saya sangat berbangga dengan korang. InsyaAllah misi penyusuan akan berjaya dengan jayanya!!! 

Cara banyakkan susu badan
15 Minit Dapat 28oz Hanya Dengan Satu Session - 0123549909 MILA

*** Notakaki : Suplemen hanya membantu, bukan untuk menyelesaikan masalah anda, perlu ingat balik konsep demand vs supply. Suplemen hanya pelengkap nutrisi rompong dalam badan kita ye..Kalau korang sure nutrisi korang dalam badan tu cukup then xperlu lah amik suplemen. Kalau tak nak bazir wang nak beli ape2 suplemen maka make sure lah diri cukup dengan makanan seimbang sehari. Apa itu makanan seimbang?? Sila refer gambar kat bawah ni..


Agak2 korang confirm tak cukup nutrisi macam dalam gambar kat atas ni. Anda bijak memilih jadi anda tentukan!!!

Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya seperti yang tertera :-
SITI JAMILAH MAT YUSOF
CONTACT

Dengan setiap pembelian vitamin shaklee dari saya, anda layak mendapat :-
♥ Jadual Makan Vitamin
♥ Konsultasi percuma berterusan
♥ Jemputan ke group Facebook Exclusive
♥ Peluang menjana income dengan Shaklee
♥ Jika anda berdaftar dibawah group bimbingan saya dan ingin menjadikan Shaklee sebagai Biz utama yang menyumbang kepada meningkatkan taraf hidup anda sekeluarga. Jom tanya saya (^__^)

PILIHAN DI TANGAN ANDA !!!

No comments:

Post a Comment