Sebab Kenapa Kita Perlu Ambil Vitamin


Sebab kenapa kita perlu ambil vitamin

1. Badan memerlukan vitamin tertentu dalam dos yg tinggi : Contohnya Vitamin E  yang dperolehi dari makanan memberikan kesan yg baik pada jantung juga pada kesihatan badan.Mengambil vitamin C pula dgn dos yg tinggi dpt melambatkan proses penuaan, masalah selaput mata, rheumatoid arthritis dan juga diabetis.Ini tidak d perolehi dari pemakanan seharian kita.

2. Pokok buah2an dan sayur2an mungkin d tanam di atas tanah yang tidak subur, Buah2an dan sayur2an mungkin d tanam d atas tanah yang kurang subur maka hasil nya juga kurang baik d bandingkan buah2an dan sayur2an yg d tanam d tanah yg subur. Racun perosak, racun serangga yg d gunakan oleh peladang juga mempengaruhi kualiti buah2an dan sayur2an yg kita makan.

3. Nutrien hilang ketika memasak : Zat makanan akan hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dn penyediaan.Vitamin2 tertentu spt Vitamin C dn enzim mudah d musnahkan oleh haba semasa dmasak.Hasilnya kita dpt kurang vitamin.

4. Gangguan penyerapan nutrien : Pengambilan ubat2an ,merokok,meminum minuman keras boleh menganggu penyerapan zat makanan.Pengambilan diet yg tinggi kafein lemak,gula, kolestrol dan garam mengurangkan simpanan zat makanan d dalam tubuh.


5.  Makan ikut rasa hati : 
Kita makan mengikut rasa dn bukan sebab khasiat yg ada pada makanan itu cthnya tiap pagi kita makan  nasi lemak 
dn roti canai.Kita sentiasa makan kerana lapar bukan sbb memerlukan zat makanan tu. 

6. Makan d luar sudah menjadi kebiasaan kita : Kebanyakan kita amat gemar makan d luar berbanding makan d rumah. Makanan di luar banyak menggunakan perisa spt monosodium glutamate ( msg), garam,ajinomoto yg membahaya pada badan kita.Oleh itu kita harus berhati2 tentang risiko terhadap kesihatan kita.

7. Shaklee boleh membantu dalam prog pemakanan : Berdasarkan kepakaran dan teknologi  shaklee selama lebih  50thn , produknya yg selamat, berkesan dan harmony dgn alam sekitar boleh d pilih utk memenuhi keperluan anda . 
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit


Dapatkan harga istimewa produk shaklee & konsultasi percuma sekiranya membuat pembelian dari saya.

Shaklee Independent Distributor
PM#TEXT#W.APPS : 012-3549909
Contact : Mila
Id : 910306
email : ibuddd2012@gmail.com


No comments:

Post a Comment