LIKE PAGE UTK FREE GIFT MENARIK

Susu Makin Kurang??? Ketahui cara mengatasinya


"kenapa susu kurang?"

"apesal lah susu tak banyak macam biasa?"

"selalu 10oz, nie 2oz pun susah"

macam-macam rintihan ibu bile mengepam hasilnya kurang memberangsangkan atau tak memberangsangkan langsung. masalah susu kurang nie macam nightmare bagi ibu-ibu bekerja yang menyusukan anak. mana tak nya, jika anak minum 15oz satu hari, tiba-tiba susu yang dipam tak sampai 12oz, tak ke haru di buat nya.

so apa ibu perlu lakukan? stress atau sit back & relax.

kebanyakan kita mesti stress kan? takpe stress tu bagus, maksudnya ibu betul-betul bertekad nak menyusukan si kecil yang comel. tapi jangan lama sangat melayan stress tu, kerana stress yang berterusan hanya akan memburukkan keadaan, susu semakin kurang.

masalah susu kurang boleh dikenalpasti dan diatasi. jom kita semak mengapa susu kurang dan cara mengatasinya:

1. cari punca atau sebab susu kurang
terdapat banyak penyebab kepada masalah susu kurang, diantaranya adalah stress, kedatangan kawan baik 'period', jadual mengepam yang tak konsisten dan bermacam-macam lagi. lagi info, mengenai masalah susu kurang di sini.

2. cari jalan penyelesaian
terdapat beberapa pilihan untuk ibu-ibu menyelesaikan masalah susu kurang ini. diantaranya adalah:

*semak semula jadual mengepam susu
kadang bila terlampau sibuk dipejabat, ibu akan terlupa atau ter'skip' sesi mengepam. mengurangkan sesi mengepam akan menyebabkan susu berkurang.untuk mengatasi masalah ini, ibu perlu mengepam setiap 2 jam atau 3 jam sekali. insyallah susu akan kembali meriah seperti biasa.

*semak berapa liter air dah minum
air adalah elemen penting untuk menjana susu ibu, jika air kurang akan menyebabkan jumlah susu akan berkurangan. seelok-eloknya ibu menyusu perlu minum 3.8 liter sehari, atau sekurang-kurangkan 3 liter sehari.cara efektif untuk memastikan ibu telah minum dengan cukup adalah dengan cara menyukat. cara paling senang, gunalah bekas air yang ada sukatan dan kira berapa kali ibu mengisi ulang air ke dalam bekas.

*mengambil cuti & luang masa bersama anak
ya bercuti, luangkan masa dengan si kecil yang comel. skin to skin contact adalah ransangan yang paling bagus bagi mengeluarkan susu.

*ibu juga boleh tandem pumping semasa menyusukan anak.
 dapatkan bantuan pasangan atau anak yang lebih tua untuk tendem pumping ini.

*power pumping
teknik ini mampu menyelesaikan masalah susu kurang. waktu tengah malam adalah waktu terbaik, kerana hormon prolaktin tinggi ketika ini. mungkin ibu, perlu mengorbankan masa tidur yang enak, tapi yakinlah ianya berbaloi.teknik power pumping adalah mengepam selama 20 minit, berhenti 10 mint dan mengepam semula 20 minit. 20-10-20. lakukan 2 atau 3 kali seminggu.

*mohon pada Allah
terkadang kita lupa, yang susu ibu nie diberikan oleh Allah,jadi mohonlah bersungguh, mohon agar diberikan limpahan susu yang cukup untuk anak tersayang. doa & usaha perlu seiring.

*suplemen ( Milk Booster )
rata-rata ibu pasti akan mencari milk booster untuk atasi masalah ini, tapi perlu diingat jangan bergantung 100% kepada milk booster. mengepam secara konsisten dan pengambilan air yang cukup adalah penting bagi membawa pulang susu yang cukup untuk anak dan yang paling penting, bagi mengatasi masalah susu kurang ini, ibu perlu berada dalam keadaan yang sihat, bertenaga dan tak lesu,cuba korang bayangkan, jika ibu tak sihat, bagaimana mahu mengepam secara konsisten, minum air (makan pun tak lalu), power pumping, tentulah ke laut dek kerana badan yang lesu dan tak bertenaga.

secara peribadi, sebagai ibu kepada 3 orang anak dan mempunyai anak kembar saya perlu memastikan kesihatan berada pada tahap yang optimum. tugas seorang ibu bukan sekadar memberi susu yang cukup, malah lebih penting berikan perhatian kepada anak-anak. bermain-main dengan anak, juga memastikan rumah tangga dalam keadaan yang bersih dan terjaga. untuk itu, ibu seperti saya perlu sihat.

alhamdulillah Set Triple M Shaklee (a.k.a. Set Super Duper Booster, milk booster & energy booster) membantu menjadikan saya 'Supermom', sihat bertenaga sepanjang hari dan susu yang cukup mampu diberikan kepada si kembar tersayang.





Set Triple M, bukan sekadar milk booster, ianya lebih dari itu, 1001 kebaikan yang kita bole dapat dari set ni..malah set ni jugak boleh menurunkan berat badan secara semulajadi,nak tahu bagaimana Set Triple M membantu saya menjadi 'Supermom', hubungi saya dan saya akan kongsikan pengalaman indah saya bersama Set Triple M.


klik link untuk tips perbanyakkan susu ibu http://ibuddd2010.blogspot.com/2013/03/petua-banyakkan-susu-badan.html


Dapatkan produk shaklee & konsultasi percuma sekiranya membuat pembelian dari saya.

Shaklee Independent Distributor
PM#TEXT#W.APPS : 012-3549909
Contact : Mila
Id : 910306
email : ibuddd2012@gmail.com



No comments:

Post a Comment