Sembelit

Sembelit adalah masalah pengosongan usus. Apabila seseorang menghadapi sembelit, kadangkala ia menjadikan najis keras dan sukar untuk membuang najis. Jika dibiarkan ia boleh membawa kepada masalah lain seperti usus tersumbat.

Apakah yang menyebabkan sembelit? Sembelit terjadi oleh beberapa hal. Ia mungkin disebabkan oleh cara pemakanan, perubahan hormon, kesan sampingan dari ubat dan perubahan struktur badan manusia.

Kebanyakan orang yang biasa menghadapi sembelit bergantung kepada ubat sembelit yang diberi oleh doktor.

Sebenarnya pengambilan ubat bukan menyelesaian masalah sembelit. Sembelit harus dilihat dari puncanya, apakah yang menyebabkan sembeut berlaku. Sekiranya puncanya kerana pemakanan, maka harus menukar corak pemakanan untuk mengelakkan sembelit.

Antara preskripsi diet untuk mencegah masalah sembelit:-
*Makanan tinggi serat seperti buah, sayur, kekacang, bijirin penuh
*Buah-buahan kering terutama buah prune
*Minuman panas contohnya kopi yang mengandungi kafein
*Psyllium
*Probiotik
*Supplement
*Supplement Shaklee yang sesuai untuk mengelakkan dan merawat sembelit ialah:-

OstematrixMengandungi Magnesium iaitu mineral yang bersifat laksatif. Magnesium melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan.

Meal Shakes


Meal Shakes mengandungi serat yang amat penting dalam pergerakan usus bagi mengelakkan sembelit.

Herb Lax


Herb Lax mengandungi herba-herba ternasuk senna yang digunakan zaman berzaman sebagai bahan laksatif yang sesuai untuk detox usus. Pengambilan Herb-Lax juga digalakkan sebelum mengambil apa-apa supplement bagi memastikan usus bersih untuk penyerapan nutrien yang lebih baik.


Sekiranya anda mengalami masalah pembuangan, jangan dibiarkan ia terus menghantui anda. Sekiranya ia berkait dengan masalah fisionlogi, sila berjumpa dengan doktor. Namun jika berkait dengan diet anda, ubahlah diet dan ambillan suplemen yang sesuai.
Dapatkan harga istimewa produk shaklee & konsultasi percuma sekiranya membuat pembelian dari saya.

Shaklee Independent Distributor
PM#TEXT#W.APPS : 012-3549909
Contact : Mila
Id : 910306
email : ibuddd2012@gmail.com


No comments:

Post a Comment